13.2 C
Chișinău
AcasăActualFundația Soros anunță că se retrage din Uniunea Europeană dar va continua...

Fundația Soros anunță că se retrage din Uniunea Europeană dar va continua să finanțeze R. Moldova

Fundația Soros pentru o Societate Deschisă a emis o declarație în care anunță că își va încheia activitatea în statele membre ale Uniunii Europene, concentrându-se, printre altele, pe proiectele desfășurate în Republica Moldova, Ucraina, Kârgâzstan și regiunea Balcanilor.

George Soros, miliardar și filantrop american în vârstă de 93 de ani, a cedat recent conducerea Fundației fiului său, Alexander, acesta inițiind procesul de restructurare a întregii structuri a acestei entități importante din domeniul filantropiei globale.

Cu un buget actual de 25 de miliarde de dolari, conform informațiilor BBC, Fundațiile Soros pentru o Societate Deschisă au investit anual miliarde pentru a susține valorile democratice, drepturile omului, independența mass-media și instituțiile de învățământ superior private, printre care Universitatea Central Europeană.

În contextul procesului de restructurare, Fundația pentru o Societate Deschisă va întrerupe în mare măsură proiectele sale din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, inclusiv din Ungaria natală a lui George Soros. Cu toate acestea, se va menține sprijinul pentru societatea civilă din țările aflate în periferia Europei, conform informațiilor furnizate de presa internațională, care citează corespondența dintre conducerea organizației din Statele Unite și filiala sa din Budapesta.

“Bloomberg” și “Reuters” au citat corespondența internă conform căreia “Noua strategie implică retragerea și încheierea unei proporții semnificative a proiectelor actuale din cadrul Uniunii Europene și realocarea atenției și resurselor către alte regiuni ale lumii.” Fundațiile Soros vor înceta finanțarea aproape în totalitate a proiectelor în cadrul Uniunii Europene.

Un purtător de cuvânt al fundațiilor Soros a declarat că “vom continua să susținem drepturile omului, democrația și guvernanța responsabilă în regiunile periferice, în special în Ucraina, Republica Moldova, Kârgâzstan și Balcani, prin intermediul rețelei noastre de fundații naționale.”

Petru Culeac, directorul executiv al Fundației Soros Moldova, a adăugat: “Situația ar fi fost și mai dificilă dacă nu am fi avut sprijinul Fundației Soros Moldova…”

George Soros, născut în Ungaria și supraviețuitor al Holocaustului, a fost educat în Marea Britanie. De la începutul anilor ’90, el și-a concentrat eforturile pe Europa, în special pe țările din Europa Centrală și de Est care ieșeau din regimul comunist. În acest context, Fundația Soros pentru o Societate Deschisă a acordat prioritate dezvoltării unei societăți civile active, a independenței presei și la înființarea de instituții democratice solide. Aceasta a atras adesea critici din partea politicienilor cu rădăcini în vechiul regim comunist sau din partea celor care au ales calea autoritarismului, exemplul fiind Viktor Orban, premierul Ungariei.

În anul 2017, Ungaria a adoptat o lege cunoscută sub numele de “Lex Soros”, care impune organizațiilor neguvernamentale care primesc anual peste 7 milioane de forinți (echivalentul a aproximativ 25.000 de euro) din străinătate să facă publice finanțele lor. Doi ani mai târziu, prin altă lege controversată, guvernul condus de Orban a forțat Universitatea Central Europeană, înființată de Soros în 1991, să părăsească Budapesta.

Din 1984 până în prezent, George Soros a donat peste 32 de miliarde de dolari. Contribuțiile sale au inclus sume importante pentru sprijinirea educației preșcolare în 15 țări post-comuniste, precum și finanțarea oamenilor de știință și a cercetării științifice din fosta Uniune Sovietică, conform informațiilor BBC.

Din aceeaşi categorie

59 de companii din Republica Moldova vor beneficia de granturi în valoare de 25 milioane de lei

Un număr de 59 de companii din Republica Moldova...

Circa 150 de mii de familii vor primi vouchere pentru procurarea electrocasnicelor eficiente energetic

Aproximativ 150 de mii de familii vulnerabile din întreaga...

Moldova și Spania simplifică recunoașterea permiselor de conducere

Începând de astăzi, cetățenii moldoveni cu reședința în Spania...

Partidele politice se pot înregistra din 21 august în calitate de participanți la referendumul privind aderarea la UE

Partidele politice și blocurile electorale se pot înregistra din...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.