Guvernul a dat undă verde unui proiect de lege ce va revoluționa modul în care produsele electrocasnice sunt etichetate din punct de vedere energetic. În conformitate cu o versiune actualizată a directivei Uniunii Europene privind etichetarea produselor cu impact energetic, acestea vor fi evaluate pe o nouă scară de eficiență de la A la G, în loc de sistemul anterior de la A+++ la D.
Această schimbare semnificativă vine în urma eforturilor de simplificare a informațiilor legate de consumul de energie al produselor puse pe piață sau aflate în funcțiune. Fiecare literă din noua scară va corespunde unei clase energetice, reprezentând un nivel specific de economisire a energiei. Astfel, produsele cu eticheta de clasă A vor fi cele mai eficiente din punct de vedere energetic, în timp ce cele cu eticheta de clasă G vor fi cele mai puțin eficiente.
Scopul principal al acestei directive este de a actualiza reglementările anterioare, pentru a reflecta inovațiile și progresele tehnologice realizate în domeniul eficienței energetice a produselor electrocasnice în ultimii ani. Prin urmare, se urmărește creșterea transparenței pentru consumatori și facilitarea alegerilor informate în ceea ce privește achizițiile de produse cu un impact energetic semnificativ.
Transpunerea acestei directive în legislația națională va avea beneficii extinse, inclusiv pentru programele viitoare ale Ministerului Energiei, în colaborare cu Agenția de Eficiență Energetică. Aceste programe, susținute de Uniunea Europeană și PNUD Moldova, vizează înlocuirea treptată a electrocasnicelor vechi și ineficiente din punct de vedere energetic cu produse mai ecologice și mai eficiente. Aceasta reprezintă un pas semnificativ în direcția reducției impactului asupra mediului și a promovării unei utilizări mai durabile a resurselor energetice.
În final, această nouă etichetare energetică nu numai că va aduce beneficii semnificative consumatorilor în ceea ce privește economiile de energie și costuri reduse la facturile lunare, dar va contribui și la îndeplinirea obiectivelor globale de sustenabilitate și reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.