17.2 C
Chișinău
AcasăActualRepublica Moldova semnează Acordul de comerț liber cu statele Asociației Europene a...

Republica Moldova semnează Acordul de comerț liber cu statele Asociației Europene a Liberului Schimb

Republica Moldova a încheiat un important acord comercial, semnând Acordul de comerț liber cu statele Asociației Europene a Liberului Schimb (AELS), care include Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția. Acest acord prevede reduceri semnificative ale taxelor vamale pentru exporturile de produse agricole moldovenești, iar Moldova va elimina complet taxele vamale la importurile de produse industriale. De asemenea, acordul cuprinde și prevederi referitoare la comerțul electronic.

Premierul Dorin Recean a subliniat că acest acord va atrage investiții și va genera noi locuri de muncă, va spori exporturile și va diversifica partenerii comerciali ai Moldovei, aducând stabilitate economică și o mai bună integrare pe piața europeană. El a subliniat importanța găsirii de noi piețe de export și a oferirii de noi oportunități pentru mediul de afaceri din Moldova.

Ministrul dezvoltării economice și digitalizării, Dumitru Alaiba, a menționat că semnarea acestui acord deschide uși pentru produsele moldovenești pe o piață comercială de înaltă calitate, oferind acces la consumatori diversificați și dispuși să plătească prețuri premium pentru bunurile de calitate superioară. Acest lucru oferă un mare potențial de creștere pentru exportatorii moldoveni și poate genera venituri semnificative pentru economia țării.

Negocierile pentru acest acord au început în 2017, iar după cinci runde complete de negocieri și mai multe sesiuni de discuții, Republica Moldova a reușit să semneze acest acord important. Președintele Maia Sandu a salutat semnarea acordului, menționând că acesta reprezintă un pas crucial pentru integrarea economică a Republicii Moldova în Europa și contribuie la menținerea stabilității și creșterea bunăstării cetățenilor.

Statisticile arată că în 2022 valoarea importurilor și a exporturilor dintre Republica Moldova și statele AELS a fost de 122,84 milioane de dolari. Cu semnarea acestui acord, Republica Moldova se alătură altor țări care au încheiat acorduri de comerț liber cu Asociația Europeană a Liberului Schimb, consolidând astfel legăturile economice cu țările occidentale și deschizând noi oportunități pentru dezvoltarea economică.

Din aceeaşi categorie

În luna octombrie, Parlamentul European va adopta o rezoluție privind parcursul european al R. Moldova

Parlamentul European va organiza o dezbatere și va adopta...

Cine pregătește echipa de negociatori ai R. Moldova la UE?

Demnitari, diplomați și funcționari moldoveni sunt instruiți de foști...

Au fost anunțați câștigătorii concursului publicațiilor jurnalistice în scopul dezmințirii miturilor din sectorul energetic

Uniunea Europeană, în colaborare cu Programul Națiunilor Unite pentru...

Uniunea Europeană și PNUD anunță câștigătorii concursului „Economisirea energiei în imagini”

niunea Europeană, în colaborare cu Programul Națiunilor Unite pentru...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.