Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat astăzi că Republica Moldova a decis să inițieze procedura de retragere din acordul privind Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente (CSI). Motivul principal al acestei decizii este constatarea că apartenența la CSI nu a ajutat Republica Moldova să rezolve conflictul transnistrean și să elibereze teritoriul său de prezența militară a Rusiei.
Potrivit oficialului, CSI, organizația creată de Rusia pe ruinele URSS, a avut ca scop menținerea țărilor ex-sovietice în sfera sa de influență. Cu toate acestea, după 30 de ani de apartenență, devine clar că această organizație nu mai poate fi considerată o comunitate, mai ales după atacurile violente ale Federației Ruse asupra Ucrainei, în care au fost ocupate teritorii și oameni au fost uciși în mod barbar.
Decizia de retragere a Republicii Moldova din CSI reprezintă primul pas în acest proces. Președintele Parlamentului a subliniat că guvernul și parlamentul analizează deja următorii pași de acțiune. Acesta a menționat că impunerea embargourilor asupra produselor moldovenești a fost o lecție, determinând producătorii să caute alte piețe și să se apropie de țările europene, care au demonstrat a fi o piață mare și stabilă.
Igor Grosu a reafirmat că Republica Moldova este o țară independentă, recunoscută și respectată de prieteni și vecini, având libertatea de a lua decizii suverane. El a subliniat că obiectivul țării este de a se îndepărta de sursa răului, sărăciei, războiului și distrugerii, și de a construi un viitor stabil, prosper și plin de oportunități pentru cetățenii săi, un viitor european.
Conform procedurilor, propunerea de a demara demersurile pentru denunțarea Convenției privind adunarea interparlamentară a statelor membre ale CSI va fi înaintată prim-ministrului Dorin Recean în cadrul următoarei ședințe ordinare a Biroului permanent al Parlamentului. Ulterior, această inițiativă legislativă va fi supusă votului în Parlament pentru a fi denunțat acordul.
Retragerea Republicii Moldova din CSI reprezintă un pas semnificativ în procesul de consolidare a legăturilor cu țările europene și de afirmare a suveranității.