Politologul și istoricul Anatol Țăranu consideră că „Rusia, ca succesoare a Uniunii Sovietice, a moștenit conflictele înghețate din Moldova și Caucaz și le folosește în scopuri geopolitice pentru a stopa dezvoltarea acestor teritorii și a le menține în sfera sa de influență”.
Analistul a declarat luni, în cadrul dezbaterii publice „Blestemul conflictelor înghețate și soluțiile lor”, că „războiul de amploare din Ucraina a început după ce Kievul oficial a abandonat scenariul „transnistrizării” așa-numitelor republici Donețk și Lugansk, iar Kremlinul și-a dat seama că nu va putea controla Ucraina după exemplul Moldovei”.
„În prima etapă, fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko era gata să accepte acest scenariu, dar Kievul s-a oprit la timp. Iar acest lucru a declanșat o agresiune din partea Rusiei, care a dus la anexarea Crimeei și ulterior la un război de amploare în Ucraina. Era clar că Ucraina nu va urma modelul regiunii transnistrene”, a explicat expertul.
În opinia sa, „crearea de conflicte pe teritoriul Uniunii Sovietice la începutul proceselor de dezintegrare a acesteia a fost folosită de autoritățile sovietice pentru a opri această tendință”.
„Conflictul din Transnistria și situația din Găgăuzia sunt foarte indicative în acest sens. Există documente care confirmă faptul că fosta conducere sovietică l-a avertizat pe Mircea Snegur, președintele Sovietului Suprem al RSSM, că dacă Republica Moldova va alege calea secesiunii de URSS, aceasta va duce la apariția unor regiuni separatiste. Și așa s-a și întâmplat. Conducerea URSS a încercat să inițieze conflicte separatiste și în statele baltice, dar în cele din urmă acest scenariu a eșuat”, a amintit istoricul.