16.6 C
Chișinău
AcasăOpiniiRadu Marian: Aderarea la UE va aduce în primul rând beneficii pentru...

Radu Marian: Aderarea la UE va aduce în primul rând beneficii pentru cetățenii din Republica Moldova

Aderarea la UE va aduce în primul rând beneficii pentru cetățenii din Republica Moldova, prin investiții mult mai mari în drumuri, școli, spitale, creștere economică, venituri mai mari, pace și siguranță în interiorul Republicii Moldova. Afirmațiile au fost făcute de deputatul, Radu Marian, în contextul declarațiilor unor analiști precum că obținerea de către guvernare a statutului de țară candidat la UE și deschiderea negocierilor sunt „realizări externe” determinate de „circumstanțele tragice” din Ucraina.

Potrivit sursei citate, progresele în ceea ce privește aderarea la UE „nu sunt progrese care țin doar de politică externă – ele sunt în primul rând progrese de politică internă, adică progrese majore de ordin strategic pentru oamenii din interiorul țării noastre”.

„Aderarea la UE va aduce în primul rând beneficii pentru cetățenii din Republica Moldova, prin investiții mult mai mari în drumuri, școli, spitale, creștere economică, venituri mai mari, pace și siguranță în interiorul Republicii Moldova. Este greșit să afirmi că acest proces ține doar de politică externă.La fel, este greșit să se afirme că aceste rezultate se datorează doar circumstanțelor generate de războiul din Ucraina. Într-adevăr, viziunea UE s-a schimbat dramatic după invazia ilegală a Rusiei în țara vecină și aceasta a devenit mai deschisă față de extindere și acceptarea noilor țări membre, dar progresele pe care le-am înregistrat – și anume obținerea statutului de țară candidat pentru aderarea la UE și deschiderea negocierilor, nu erau posibile fără reformele realizate pe intern”, a opinat alesul poporului.

El a menționat că drept exemplu poate fi luată Georgia, sau alte țări care au început acest proces de aderare mult mai devreme. „Țări care, din cauza deciziilor de politică internă, și-au văzut progresul de aderare la UE pus pe pauză. Moldova nu era să deschidă negocierile dacă guvernarea nu înregistra progrese majore pe domeniile indicate de UE – cum ar fi legislație electorală, independență energetică, finanțe publice, justiție, de-oligarhizare. Și toate aceste progrese s-au realizat în condițiile unor crize externe fără precedent: COVID-19, șantajul energetic, războiul și criza refugiaților. Am depășit aceste crize, și mai mult decât atât, ne-am mișcat înainte”, a conchis parlamentarul.

Din aceeaşi categorie

Igor Boțan: Integrarea europeană este un punct de convergență în societatea din Republica Moldova

Integrarea europeană este un punct de convergență în societatea...

Uniunea Europeană și reziliența militară a Republicii Moldova, văzute de Anatol Țăranu

Republica Moldova, prin articolul 11 al Constituției sale, stipulează...

Ludmila Pavlov: Datorită suportului UE, educația din Republica Moldova trece la un nou nivel

În contextul în care Republica Moldova se află în...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.