La Biblioteca Națională a fost inaugurată astăzi expoziția cu genericul ”Eu am știut să fac din viața mea o sărbătoare”, prilejuită de aniversarea a 75-a de la nașterea poetei, jurnalistei, regizoarei, producătoarei de evenimente culturale naționale, Renata Verejanu, Om Emerit al Republicii Moldova, informează MOLDPRES.
Solicitată de agenție, Elena Pintilei, directorul instituției, a menționat că scopul expoziției este de a familiariza vizitatorii cu documente din colecțiile Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova ce reprezintă momentele importante din viața și activitatea poetei, aprecieri și referințe semnate de personalități de seamă despre talentul și creația protagonistei, care, prin contribuția sa în reflectarea vieții sociale și culturale, a contribuit la promovarea dragostei și mândriei pentru țara noastră.
Potrivit sursei citate, sunt expuse circa 100 de documente, care sunt sistematizate în sub compartimente: ”Renata Verejanu, poetul care înnobilează lumea”; ”Renata Verejanu, organizator de proiecte culturale, educaționale și transfrontaliere”; ”Opere Alese; Colecția „Generația Dintre Secole”; ”Poezia Renatei Verejanu în viziunea artiștilor plastici”; ”Referințe critice, opinii, aprecieri”.
La rândul său, academicianul Mihai Cimpoi a afirmat că Renata Verejanu are o triplă calitate: de scriitoare, de animatoare culturală şi de susţinătoare a tinerelor talente sub semnul Micului Prinţ al lui Antoine de Saint-Exupery, conducând o revistă şi o organizaţie non-guvernamentală cu aceeaşi denumire.
Renata Verejanu s-a născut la 22 octombrie 1947 în satul Verejeni, raionul Ocniţa. A absolvit Institutul Politehnic (azi Universitatea Tehnică a Moldovei, 1970), Institutul de Literatură „M. Gorki” din Moscova (1980) şi doctorantura la Universitatea din Bucureşti (2002). A debutat cu volumul de poezie „Do liubvi” („Până la dragoste”), apărut în 1979 la Moscova, pentru care în 1983 a fost distinsă cu premiul literar unional „Maxim Gorki”, urmat de cărțile: „Ofrandă omeniei”, „Stema destinului”, “Acest anotimp al iubirii”, „Poetul dintre milenii”, „Iubirea pe toate le vede”, Relief stelar”, ”Provocați-mă să devin genială”, ”Metafora nemuririi”, ”Iubirea pe toate le vede”, ”Eu am știut să fac din viața mea o sărbătoare”, ”Înnobilarea acestei lumi”, romanul ”Geniul invizibil” ș.a. Este autoarea a peste 70 de titluri de carte. În 1992 fondează revista pentru copii „Micul Prinţ”. Organizează un festival cu acelaşi generic pentru copiii talentaţi (1993). Înfiinţează mai multe ONG-uri pentru activizarea societăţii civile din R. Moldova. Renata Verejanu este membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova (din 1990) și președinte al Uniunii Internaționale a Oamenilor de Creație (din 2017). Prin decret prezidențial, în 2010 ea a fost distinsă cu titlul onorific „Om Emerit al Republicii Moldova”.
Expoziția va fi deschisă până la 24 noiembrie.