1.6 C
Chișinău
AcasăIstoriiFemeia care „a plămădit” o afacere de succes și produce pâine „călătoare”

Femeia care „a plămădit” o afacere de succes și produce pâine „călătoare”

O pâine proaspătă, abia scoasă din cuptor, puhavă și aromată… oferă senzația de căldură, pace și bucurie. Ghidată de aceste stări, Elena Andreev din orașul Tiraspol a hotărât să coacă pâine în fiecare zi și să aducă această bucurie și altor oameni. Așa s-a născut afacerea sa, numită „BioFrost”. Acum patru ani, când a renunțat la cariera promițătoare de contabilă în favoarea lansării unei afaceri, Elena a avut de înfruntat mai multe dificultăți. Majoritatea prietenilor nu-i dădeau sorți de izbândă. Elena însă s-a ambiționat să reușească într-un domeniu necunoscut și iată că astăzi a pus pe roate o brutărie modernă, a dezvoltat o rețea de clienți fideli pe ambele maluri ale Nistrului și a devenit o sursă de inspirație pentru cei 17 angajați ai săi. Mai mult, Elena a oferit posibilitatea pentru 10 refugiați din Ucraina să efectueze un stagiu de practică la brutărie, iar o parte din aceștia vor fi angajați.

Elena Andreev a pornit la drum cu multă dorință și dedicație, fiind pregătită să muncească pentru visul ei. Clienții nu au întârziat să apară. Or, așa se întâmplă atunci când produsul este de calitate. Există cumpărători fideli, care i-ar recunoaște produsele și cu ochii închiși. La „BioFrost” se fac 30 tipuri de produse, printre care pâine, plăcinte, tăieței de casă, urechiușe și inegalabilii croasanți. Produsele sunt coapte sau congelate.

Elena Andreev este singura antreprenoare din stânga Nistrului care utilizează o metodă inovativă de fabricare a produselor de panificație, prin congelare instantanee. Acest lucru a devenit posibil grație echipamentului performant procurat cu asistența financiară a Suediei și Marii Britanii în cadrul proiectului PNUD „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade).

Mare a fost bucuria Elenei și a întregii echipe atunci când au aflat că vor primi un grant în valoare de 15.000 dolari SUA. „Acești bani au venit exact atunci când aveam nevoie de ei pentru a dezvolta afacerea. Am procurat frigidere și utilaje cu ajutorul cărora este posibilă congelarea instantanee a produselor de panificație și patiserie, fapt ce a schimbat complet modul de lucru al brutăriei noastre”, spune Elena.

„Acest utilaj, în doar cinci minute, la temperatura de -30°C sau -40°C, șochează termic produsul, păstrându-i forma, calitatea și 7% din umiditate. Produsul își menține toate proprietățile importante și benefice, gustul și aroma. Astfel, metoda de congelare la șoc este o tehnologie modernă, care permite păstrarea semifabricatului la congelator pentru o perioadă mai îndelungată, până la 120 de zile”, explică Elena.

Acum, cumpărătorii se pot bucura de produse proaspăt coapte la ei acasă, economisind timp și efort: în doar 20 de minute, mirosul ademenitor de pâine, plăcinte sau croasanți se poate răspândi în toată casa.

„Datorită asistenței obținute în cadrul proiectului AdTrade am reușit să depășim criza provocată de pandemie, să creăm locuri de muncă, să găsim noi parteneri de afaceri pe malul drept al Nistrului. Suntem mai sustenabili, mai rezistenți și încrezuți în activitatea noastră. Și dacă e să analizez bine, cred că acest proiect m-a ajutat să economisesc, cel puțin 5 ani din viață”, susține Elena Andreev.

Echipamentele moderne, dar și instruirile și mentoratul de care a beneficiat în cadrul proiectului au ajutat-o pe Elena să eficientizeze procesul de producere, ceea ce i-a permis să mărească volumul și sortimentul produselor, precum și să diversifice canalele de distribuție și vânzare, iar asta a determinat-o să revadă și identitatea vizuală a companiei. Cu ajutorul Suediei și Marii Britanii oferit prin proiectul PNUD/AdTrade, Elena a elaborat designul de ambalaj pentru o gamă largă de produse, a creat website-ul companiei și a elaborat o strategie de marketing.

Acesta este unul dintre motivele pentru care de la un timp produsele „BioFrost” au început să „călătorească” și pot fi găsite nu doar la brutăria din centrul orașului Tiraspol, dar și pe tejghelele a peste 30 de magazine de pe ambele maluri ale Nistrului. Mai mult decât atât, împreună cu un partener din Chișinău, Elena Andreev a exportat de câteva ori marfa sa în România. Acum Elena vrea să extindă geografia vânzărilor: „Pentru început, ne dorim să exportăm mai des în România, iar apoi și în alte țări europene. Avem un plan și vom munci cu multă ardoare pentru a-l îndeplini”, spune antreprenoarea.

Din aceeaşi categorie

Satul european | La Pîrîta, raionul Dubăsari, a fost amenajat un teren multifuncțional pentru copii

Peste 170 de copii din satul Pîrîta, raionul Dubăsari,...

Regulamentul de organizare și implementare a votului prin corespondență a fost aprobat

Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat astăzi Regulamentul privind...

Muzeu într-un butoi uriaș, la Scoreni

Muzeul satului Scoreni din raionul Strășeni va fi amplasat...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.