1.2 C
Chișinău
AcasăActualConsiliul European adoptă măsuri pentru susținerea economiei Moldovei în contextul conflictului cu...

Consiliul European adoptă măsuri pentru susținerea economiei Moldovei în contextul conflictului cu Rusia

Consiliul European a adoptat, joi, un nou regulament cu privire la suspendarea temporară a tarifelor și prețurilor de intrare pentru șapte produse agricole din Republica Moldova, măsură care va fi valabilă până la 24 iulie 2024. Decizia de reînnoire și extindere a acestor măsuri are scopul de a asigura continuitatea fluxurilor comerciale din Republica Moldova către Uniunea Europeană (UE), contribuind astfel la susținerea economiei moldovenești.

Ministrul spaniol al Industriei, Comerțului și Turismului, Hector Gomez Hernandez, a subliniat importanța acestor măsuri, dat fiind impactul agresiunii militare continue a Rusiei asupra Ucrainei și Republicii Moldova. De asemenea, luând în considerare că Moldovei i s-a acordat statutul de țară candidată la aderarea la UE în iunie 2022, aceste măsuri devin esențiale pentru sprijinirea procesului de integrare europeană al Moldovei.

Măsurile adoptate vor acoperi următoarele produse agricole: prune, struguri de masă, mere, tomate, usturoi, cireșe și suc de struguri, pentru care exporturile din Moldova către UE nu au fost încă complet liberalizate în cadrul zonei de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare (DCFTA). Astfel, aceste produse fac în continuare obiectul unor contingente scutite de taxe vamale.

În comparație cu anul trecut, diferența majoră constă în liberalizarea completă a importurilor acestor produse în UE, prin suspendarea tuturor contingentelor tarifare care încă erau în vigoare. Pentru a monitoriza și implementa eficient măsurile, regulamentul impune obligații de raportare mai stricte pentru Comisie și implicarea Comitetului pentru măsuri de salvgardare în locul Comitetului Codului Vamal.

Deși UE va înregistra o pierdere de venituri din taxe vamale în jur de 300.000 de euro pe an, impactul asupra resurselor proprii ale UE va fi limitat. În același timp, măsurile anterioare de liberalizare a comerțului au avut un impact pozitiv asupra economiei Moldovei, fapt care a dus la o creștere semnificativă a exporturilor către UE, de la 1,8 miliarde euro în 2021 la 2,6 miliarde euro în 2022. Aceste rezultate favorabile încurajează menținerea unei politici comerciale deschise între cele două părți.

Din aceeaşi categorie

59 de companii din Republica Moldova vor beneficia de granturi în valoare de 25 milioane de lei

Un număr de 59 de companii din Republica Moldova...

Circa 150 de mii de familii vor primi vouchere pentru procurarea electrocasnicelor eficiente energetic

Aproximativ 150 de mii de familii vulnerabile din întreaga...

Moldova și Spania simplifică recunoașterea permiselor de conducere

Începând de astăzi, cetățenii moldoveni cu reședința în Spania...

Partidele politice se pot înregistra din 21 august în calitate de participanți la referendumul privind aderarea la UE

Partidele politice și blocurile electorale se pot înregistra din...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.