Uniunea Europeană intenționează să lanseze, în luna mai, o nouă misiune de sprijin guvernamental în Republica Moldova, pentru a contracara „activitățile destabilizatoare” ale Rusiei, scrie publicația EUobserver. Șeful delegației Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks a declarat pentru Radio Moldova, că o astfel de misiune există și în alte țări ale lumii, însă în prezent împreună cu autoritățile de la Chișinău elaborează statutul acesteia. Potrivit analistului politic Ion Tăbîrță, misiunea europeană ar putea ajuta țara noastră să își consolideze domeniile energetic, al apărării, cibernetic, dar și economia țării, transmite Radio Moldova.
Misiunea de sprijin guvernamental în Republica Moldova va avea drept sarcini „îmbunătățirea rezilienței sectorului de securitate în domeniul gestionării crizelor, precum și consolidarea rezilienței la amenințările hibride, inclusiv la nivelul ciberspațiului și contracararea manipulării și interferenței informaționale străine”, scrie Euobserver.
Șeful delegației Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks a declarat pentru Radio Moldova, că o astfel de misiune există și în alte țări ale lumii, însă în prezent, împreună cu autoritățile de la Chișinău, elaborează statutul acesteia.
„Este vorba despre o misiune civilă privind securitatea, numită „Misiunea CSP”, pe care o avem în mai multe țări. Acum, lucrăm cu autoritățile moldovene pentru a stabili exact statutul ei, domeniile în care Guvernul ar avea nevoie de sprijin suplimentar. Aceasta va fi o misiune în sprijinul securității și se va preocupa de amenințările hibride”.
Republica Moldova se află în continuare sub atacurile hibride ale Federației Ruse, iar autoritățile de la Kremlin doresc să influențeze anumite procese politice în Republica Moldova, a precizat, pentru postul nostru de radio, analistul politic Ion Tăbârță. Potrivit acestuia, misiunea europeană ar putea ajuta țara noastră să își consolideze mai multe domenii de activitate.
„Uniunea Europeană vine în cazul dat cu anumite acțiuni astfel încât Republica Moldova să depășească acele imixtiuni care vin din Federația Rusă, și, totodată, să se dezvolte pentru ca Republica Moldova să ajungă în rândul statelor dezvoltate. Această misiune ar putea să ne ajute începând cu întărirea instituțiilor statului, prin a oferi expertiză, consultanță, până la domeniul energetic, cibernetic, securitatea, apărarea”.
Reamintim că, la 22 februarie 2023, vicepremierul Nicu Popescu a discutat la Bruxelles despre posibilitatea desfășurării în Republica Moldova a unei misiuni civile de consiliere sub egida Politicii Externe și de Securitate Comune a Uniunii Europene.