-0 C
Chișinău
AcasăActualAsistență pentru jurnaliști și redacții în domeniul securității digitale

Asistență pentru jurnaliști și redacții în domeniul securității digitale

Șapte instituții mass-media naționale și regionale din țară au beneficiat de asistență in-house în domeniul securității digitale, iar peste 50 de colaboratori și-au îmbunătățit cunoștințele și competențele privind pericolele cibernetice. Activitatea a avut loc în cadrul Programului de asistență în domeniul securității, implementat de API cu suportul DW Akademie, începând cu luna octombrie anul trecut.

În perioada 20-28 februarie 2023, experții DW Akademie Mykhailo Kolțov și Alexei Marciuc au desfășurat instruiri in-house în redacțiile , ”, , (Soroca), (Bălți) și , la care au participat manageri, jurnaliști, specialiști web și tehnologii informaționale. Trainerii i-au familiarizat pe colaboratori cu metode și instrumente de protejare împotriva pericolelor digitale, cum ar fi furtul de date, spionajul online, supravegherea canalelor de comunicare etc. Ei le-au povestit participanților cum să-și segmenteze informația pe diferite gadget-uri, ce să întreprindă atunci când le sunt sparte conturile pe rețelele sociale și canalele de comunicare. De asemenea, i-au ajutat să-și instaleze programe de păstrare în siguranță a parolelor, de securizare a conturilor prin doi factori etc.

„O regulă importantă în securitatea digitală este să verificați cu regularitate conturile de pe rețelele sociale sau canalele de comunicare (Facebook, Telegram, WhatsApp, Viber etc.) în special pe telefon. Dacă observați elemente suspecte, necunoscute, vă sfătuim mai întâi să închideți îndată toate sesiunile active, și abia apoi să schimbați parola. În nici un caz să nu schimbați ordinea acestor acțiuni, greșeală pe care o fac majoritatea utilizatorilor, deoarece persoanele rău intenționate vor reuși să-și restabilească prezența în baza informației păstrate în sistem, iar pericolul nu va fi înlăturat”, a menționat Mykhailo Kolițov.

Experții le-au explicat și arătat jurnaliștilor cum să-și protejeze identitatea atunci când activează în zone care nu sunt controlate de autoritățile legitime ale țării, dar de forțe militare ostile. Ei au verificat calculatoarele pe care le utilizează colaboratorii redacțiilor, au depistat anumite probleme și le-au oferit recomandări pentru a fi rezolvate. Printre problemele cele mai frecvente, experții au evidențiat: nivelul scăzut al confidențialității conturilor atunci când se utilizează calculatoarele și telefoanele mobile; folosirea scăzută a practicilor de backup a datelor, a tehnologiilor de autentificare și criptare cu doi factori, dar și a practicilor de bază pentru prevenirea furtului de identitate prin atacuri de phishing și alte activități frauduloase etc.

La începutul și la sfârșitul instruirii participanții au fost evaluați, fiind solicitați să răspundă la o serie de întrebări privind securitatea digitală. „La testare au participat 55 de colaboratori-cheie de la cele șapte redacții. La prima chestionare, punctajul mediu al participanților a variat între 4,63 și 8,63 puncte (12 acumulând punctajul maxim posibil), iar după participarea la program și desfășurarea consultațiilor individuale, scorul mediu a variat între 6,8 și 12 puncte. Astfel, conform rezultatelor preliminare, majoritatea participanților și-au îmbunătățit semnificativ cunoștințele, însă unele redacții mai trebuie să lucreze pentru a-și îmbunătăți capacitățile de securitate digitală”, a subliniat Alexei Marciuc.

Participanții au fost mulțumiți de cunoștințele și deprinderile obținute, apreciind prestația trainerilor și serviciile practice acordate redacției. Iată câteva opinii:

Sergiu Niculița, TV8: „Experții ne-au îndrumat pas cu pas în procesul de securizare a conturilor pe rețelele sociale și ne-au oferit instrumente practice pentru identificarea vulnerabilităților poștei electronice și a conturilor create pe diferite platforme de comunicare. În același timp, formatorii au realizat un screening al site-ului instituției noastre și au oferit mai multe recomandări pentru optimizarea acestuia. Totodată, ne-au fost prezentate sfaturi practice pentru a eficientiza activitatea redacției în perioadă de criză (ex: utilizarea aplicațiilor pentru comunicare și transmitere a fișierelor în lipsa Internetului etc.)”.

Constantin Hairetdinov, Esp.md: „Împreună cu experții am identificat câteva probleme care ne pot afecta securitatea digitală personală și redacțională. În primul rând, ne-au sfătuit să nu folosim conturile persoanele din rețelele sociale pentru a promova materialele redacției, deoarece conturile personale conțin mai multe date care pot fi folosite de răufăcători pentru a sparge sistemul de securitate al redacției. În al doilea rând, unii colegi folosesc poștele de Mail.ru sau Yandex, în special pentru restabilirea parolelor, dar aceste poște nu sunt sigure și ne pot crea multe probleme. Deși unele probleme au fost înlăturate deja pe loc, totuși altele urmează să fie înlăturate pe parcurs”.

Irina Tabaranu, Zonadesecuritate.md: „Am aflat despre tehnicile de securizare care pot fi folosite cu succes pentru a trece posturile de control atunci când ne deplasăm întro zonă necontrolată de autoritățile țării. În primul rând, trebuie să ne creăm o „legendă” despre viața și activitatea profesională, dar și să securizăm echipamentul ca să nu fim descoperiți pe un teritoriu controlat de forțe ostile. Experții ne-au ajutat să facem o listă cu probleme pe care urmează să le înlăturăm ca să fim în siguranță”.

Elena Cobăsneanu, Observatorul de Nord (Soroca): „La începutul instruirii, doar doi din cei nouă colaborarăți ai redacției au avut setate corect opțiunile la telefon pentru protejarea datelor. În finalul instruirii, toată lumea deja soluționase problema. Un alt lucru important pe care l-am rezolvat ține de setarea parolelor, conectarea la conturi prin doi pași. La fel, am învățat cum se creează managerul de parole. Programatorul a primit recomandări cum să seteze corect site-ul ca să excludem orice pericol cibernetic”.

Alisa Tanas, Radio Moldova Tineret: „Formatorii ne-au explicat într-o manieră accesibilă și practică cum să ne securizăm rețelele sociale, gadgeturile etc. Am fost surprinsă când după verificarea contului de pe Facebook am constatat că de câțiva ani contul meu este spart, iar o persoană tocmai din Indonezia îmi urmărește activitatea, are acces la datele mele. Le sunt recunoscătoare experților care m-au ajutat să înlătur această problemă, dar și să aflu și alte tehnici de protejare a datelor”.

În timpul apropiat, experții DW Akademie vor elabora recomandări și soluții pentru depășirea problemelor identificate, iar pe parcursul lunii martie redacțiile vor primi echipamente pentru securitatea fizică și digitală din partea API.

În cadrul Programului de asistență în domeniul securității, API a desfășura anterior și

Evenimentul a fost desfășurat în cadrul proiectului „Instruire și asistență pentru reziliența media în Republica Moldova”, implementat de API cu sprijinul și Ministerului German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare.

API

Din aceeaşi categorie

59 de companii din Republica Moldova vor beneficia de granturi în valoare de 25 milioane de lei

Un număr de 59 de companii din Republica Moldova...

Circa 150 de mii de familii vor primi vouchere pentru procurarea electrocasnicelor eficiente energetic

Aproximativ 150 de mii de familii vulnerabile din întreaga...

Moldova și Spania simplifică recunoașterea permiselor de conducere

Începând de astăzi, cetățenii moldoveni cu reședința în Spania...

Partidele politice se pot înregistra din 21 august în calitate de participanți la referendumul privind aderarea la UE

Partidele politice și blocurile electorale se pot înregistra din...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.