În urma războiului declanșat de Rusia în Ucraina, Comisia Europeană și Serviciul European de Acțiune Externă au pregătit un amplu pachet de sprijin pentru Republica Moldova, cu scopul de a minimiza impactul conflictului asupra țării și de a facilita procesul său de integrare europeană. Acest demers face parte din angajamentul UE de a sprijini statele partenere și de a consolida stabilitatea și securitatea în regiune.
Noul pachet de sprijin pentru Republica Moldova este alcătuit din cinci priorități cheie. Prima dintre acestea este orientată către facilitarea dezvoltării economice și a conectivității prin intermediul Planului de acțiuni prioritare pentru comerț în cadrul Acordului de Liber Schimb Cuprinzător și Aprofundat. Aceasta va permite Moldovei să beneficieze de oportunitățile oferite de piața europeană și să își consolideze sectoarele economice.
În cadrul pachetului de sprijin, se acordă de asemenea atenție reformelor interne și participării Republicii Moldova la programele UE, precum Orizont Europa, Fiscalis, Customs, LIFE și EU4Health. Prin intermediul acestor programe, Moldova va beneficia de expertiza europeană în diverse domenii, contribuind la modernizarea și dezvoltarea sa.
Securitatea energetică este o altă prioritate esențială a pachetului de sprijin. Prin creșterea producției interne de energie electrică, participarea la Mecanismul comun al UE de achiziționare a gazelor naturale, stimularea surselor regenerabile de energie și eficientizarea energetică, Republica Moldova își va consolida resursele energetice și va deveni mai independentă energetic.
De asemenea, Comisia Europeană și Serviciul European de Acțiune Externă vor sprijini consolidarea securității Republicii Moldova prin extinderea cooperării cu Misiunea de parteneriat UE în Moldova, recent lansată, și prin implicarea Centrului de sprijin UE – Moldova pentru securitatea internă și gestionarea frontierelor, precum și a Misiunii UE de asistență la frontieră. Aceste acțiuni vor consolida capacitățile Moldovei în domeniul securității și vor spori stabilitatea regiunii.
În contextul în care dezinformarea și interferența informațiilor străine reprezintă o provocare majoră, pachetul de sprijin va include și măsuri de combatere a acestor fenomene prin consolidarea comunicării strategice și acordarea de sprijin tehnic Guvernului de la Chișinău. Astfel, Republica Moldova va fi mai bine pregătită să contracareze dezinformarea și să-și consolideze democrația și stabilitatea.
De menționat că sprijinul acordat Republicii Moldova de către Uniunea Europeană nu se oprește aici. În perioada 2024-2027, țara ar putea beneficia de un sprijin suplimentar prin intermediul Instrumentului de vecinătate, dezvoltare și cooperare internațională. Astfel, UE reiterează angajamentul său ferm de a consolida parteneriatul și relațiile cu Republica Moldova în beneficiul comun al cetățenilor ambelor părți.