17.2 C
Chișinău
AcasăActualCercetătorii din Republica Moldova și din România vor colabora în cadrul programului...

Cercetătorii din Republica Moldova și din România vor colabora în cadrul programului Orizont Europa

Programul de colaborare dintre România și Republica Moldova, lansat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării din România, deschide noi oportunități pentru cercetătorii din cele două țări. Prin acest program, oamenii de știință vor avea acces la fonduri europene și vor putea să facă schimb de experiență în diverse domenii, precum științe exacte și sociale, inginerie și științe ale vieții.

Anatolie Topală, ministrul Educației și Cercetării din Republica Moldova, subliniază importanța colaborării internaționale în domeniul cercetării, mai ales în contextul actual, în care crizele și pandemia au evidențiat rolul crucial al științei.

Programul propus are ca obiective consolidarea comunității de cercetători din cele două țări, intensificarea mobilității acestora și formarea unei noi generații de oameni de știință. Totodată, programul oferă oportunități sporite de acces la infrastructură modernă.

Până în prezent, au fost depuse peste 100 de proiecte de către cercetătorii din Republica Moldova, dintre care 93 au fost considerate eligibile. 26 de proiecte au fost deja confirmate și vor beneficia de finanțare în valoare de peste 3 milioane de euro din partea Uniunii Europene.

În cadrul acestui program, Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) din România a stabilit colaborări cu aproximativ 20 de instituții de învățământ și culturale din Republica Moldova.

Programul de colaborare se încadrează în Orizont Europa, principalul program de finanțare al Uniunii Europene pentru cercetare și inovare în perioada 2021-2027. Acesta abordează provocările globale, susține dezvoltarea durabilă și stimulează competitivitatea și creșterea în Uniunea Europeană. Programul facilitează colaborarea și consolidează impactul cercetării și inovării, contribuind la implementarea politicilor UE.

Din aceeaşi categorie

În luna octombrie, Parlamentul European va adopta o rezoluție privind parcursul european al R. Moldova

Parlamentul European va organiza o dezbatere și va adopta...

Cine pregătește echipa de negociatori ai R. Moldova la UE?

Demnitari, diplomați și funcționari moldoveni sunt instruiți de foști...

Au fost anunțați câștigătorii concursului publicațiilor jurnalistice în scopul dezmințirii miturilor din sectorul energetic

Uniunea Europeană, în colaborare cu Programul Națiunilor Unite pentru...

Uniunea Europeană și PNUD anunță câștigătorii concursului „Economisirea energiei în imagini”

niunea Europeană, în colaborare cu Programul Națiunilor Unite pentru...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.