Echipa de arheologi de la Universitatea Pedagogică de Stat “Ion Creangă” din Chișinău a făcut o descoperire extraordinară în apropierea Teatrului “Național Eugene Ionesco”. Cercetările arheologice au condus la descoperirea temeliei celei mai vechi biserici cunoscute din Chișinău, cu o istorie zbuciumată și cu o semnificație spirituală deosebită.
Biserica, dedicată Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, a fost locul în care Mitropolitul Bănulescu-Bodoni și-a început misiunea spirituală. Potrivit documentelor istorice, pe locurile respective a existat o biserică mult mai veche, care datează din secolul 17, iar arheologii încă continuă să caute urmele acesteia, transmite tvrmoldova.md.
Mădălina Guștiuc, jurnalist la TVR Moldova, a relatat că o echipă de arheologi săpând la o adâncime de aproximativ doi metri a găsit temelia vechii biserici Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din secolul 19. Descoperirea nu s-a oprit aici, deoarece în același loc s-a găsit și un mormânt vechi.
Istoria acestui loc păstrează amintirea Bisericii Sfântul Nicolae Domnesc, construită în secolul 17 în centrul fostului Târg Chișinău, dar care a fost distrusă în timpul unei invazii tătare. Pe ruinele ei s-a construit Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, care, pentru o perioadă scurtă, a avut statutul de Catedrală. Aceasta din urmă a fost distrusă în perioada sovietică, fiind înlocuită de Cinematograful “Moscova”.
În timpul cercetărilor, arheologii au identificat două biserici cu același hram: prima construită în 1741 și a doua în 1804. Zidurile acestora sunt încă vizibile, iar descoperirea a inclus și câteva morminte, despre care specialiștii trebuie să stabilească dacă aparțin vechilor biserici sau sunt anterioare acestora.