2.7 C
Chișinău
AcasăActualRaportul UE privind dezinformarea de la alegerile europarlamentare nu constată incidente majore

Raportul UE privind dezinformarea de la alegerile europarlamentare nu constată incidente majore

Un raport al Uniunii Europene dat publicităţii luni a constatat că “nu au existat incidente majore sau sistemice” de dezinformare online “care să perturbe desfăşurarea” alegerilor pentru Parlamentul European de luna trecută, informează dpa.

Raportul se referă la Digital Services Act (DSA), o lege importantă referitoare la conţinutul online. De anul trecut, DSA obligă marile platforme online precum X şi Meta să reducă riscul ca serviciile lor să fie folosite pentru a crea “efecte negative asupra discursului civic şi proceselor electorale”.

În perioada premergătoare alegerilor, Comisia Europeană a publicat linii directoare despre modul în care se aştepta ca platformele mari să abordeze dezinformarea. De asemenea, a deschis o investigaţie despre modul în care Meta gestiona publicitatea politică pe platformele sale Facebook şi Instagram.

Au existat temeri privind riscul ca actori externi – în special Rusia – să promoveze conţinut înşelător menit să afecteze corectitudinea alegerilor europene.

Raportul publicat luni nu demonstrează existenţa unei legături cauzale între aplicarea DSA şi faptul că nu a existat un val mare de dezinformare legat de alegeri şi de aplicarea DSA.

Cu toate acestea, raportul afirmă că “nivelul de incidenţă a fost în conformitate cu aşteptările, iar pregătirile şi răspunsul coordonat au dat roade”.

Raportul a fost realizat de Comitetul European pentru Servicii Digitale, care este format din autorităţile de reglementare digitală din cele 27 de state membre ale UE şi este prezidat de Comisia Europeană (CE).

“Raportul evidenţiază că acţiunile pentru a asigura pregătirea şi coordonarea între toate părţile interesate relevante au avut succes”, se arată într-un comunicat de presă al CE, care însoţeşte raportul.

“După alegerile europene, ameninţarea care stă la baza dezinformării şi informării greşite şi a interferenţelor şi manipulării externe a informaţiilor este probabil să evolueze”, avertizează raportul. “Continuarea investiţiei în combaterea unor astfel de ameninţări va rămâne o prioritate ridicată”, adaugă documentul.

Totodată, Comisia nu va ezita să ia măsuri de reglementare în temeiul DSA, dacă acest lucru se va impune.

Din aceeaşi categorie

59 de companii din Republica Moldova vor beneficia de granturi în valoare de 25 milioane de lei

Un număr de 59 de companii din Republica Moldova...

Circa 150 de mii de familii vor primi vouchere pentru procurarea electrocasnicelor eficiente energetic

Aproximativ 150 de mii de familii vulnerabile din întreaga...

Moldova și Spania simplifică recunoașterea permiselor de conducere

Începând de astăzi, cetățenii moldoveni cu reședința în Spania...

Partidele politice se pot înregistra din 21 august în calitate de participanți la referendumul privind aderarea la UE

Partidele politice și blocurile electorale se pot înregistra din...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.