1.1 C
Chișinău
AcasăIstoriiArheologii au descoperit ruinele celei mai vechi biserici cunoscute din Chişinău

Arheologii au descoperit ruinele celei mai vechi biserici cunoscute din Chişinău

Echipa de arheologi de la Universitatea Pedagogică de Stat “Ion Creangă” din Chișinău a făcut o descoperire extraordinară în apropierea Teatrului “Național Eugene Ionesco”. Cercetările arheologice au condus la descoperirea temeliei celei mai vechi biserici cunoscute din Chișinău, cu o istorie zbuciumată și cu o semnificație spirituală deosebită.

Biserica, dedicată Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, a fost locul în care Mitropolitul Bănulescu-Bodoni și-a început misiunea spirituală. Potrivit documentelor istorice, pe locurile respective a existat o biserică mult mai veche, care datează din secolul 17, iar arheologii încă continuă să caute urmele acesteia, transmite tvrmoldova.md.

Mădălina Guștiuc, jurnalist la TVR Moldova, a relatat că o echipă de arheologi săpând la o adâncime de aproximativ doi metri a găsit temelia vechii biserici Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din secolul 19. Descoperirea nu s-a oprit aici, deoarece în același loc s-a găsit și un mormânt vechi.

Istoria acestui loc păstrează amintirea Bisericii Sfântul Nicolae Domnesc, construită în secolul 17 în centrul fostului Târg Chișinău, dar care a fost distrusă în timpul unei invazii tătare. Pe ruinele ei s-a construit Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, care, pentru o perioadă scurtă, a avut statutul de Catedrală. Aceasta din urmă a fost distrusă în perioada sovietică, fiind înlocuită de Cinematograful “Moscova”.

În timpul cercetărilor, arheologii au identificat două biserici cu același hram: prima construită în 1741 și a doua în 1804. Zidurile acestora sunt încă vizibile, iar descoperirea a inclus și câteva morminte, despre care specialiștii trebuie să stabilească dacă aparțin vechilor biserici sau sunt anterioare acestora.

Din aceeaşi categorie

Satul european | La Pîrîta, raionul Dubăsari, a fost amenajat un teren multifuncțional pentru copii

Peste 170 de copii din satul Pîrîta, raionul Dubăsari,...

Muzeu într-un butoi uriaș, la Scoreni

Muzeul satului Scoreni din raionul Strășeni va fi amplasat...

O nouă grădiniță a fost construită în satul Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni

La Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni, de la zero s-a...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.